Prosty deser, niby nic wielkiego, bo to galaretka z bitą śmietaną, ale za to sposób podania jest na tyle uroczy, że nikt takiej galaretce się nie oprze. I to nie tylko dzieci, ale i dorośli chętnie sięgną po pucharek schłodzonego deseru z pływającą kaczuszką.
Deser przygotujecie z galaretki wieloowocowej a krem doróbcie na bazie bitej śmietany i serka homogenizowanego. Na wierzchu posadźcie jadalne kaczuszki ulepione z lukru plastycznego.
-
Krok 1. Przygotowujcie galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Krok 2. Rozlejcie galaretkę do pucharków i schowajcie do lodówki, aż zastygnie.
-
Krok 3. Ulepcie z lukru plastycznego kaczuszki, czekoladą lub barwnikiem doróbcie im oczka i dzióbki.
-
Krok 4. Śmietankę ubijcie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajcie serek i zmiksujcie. Galaretkę wyjmijcie z lodówki, lekko ją ‘podziobcie’ łyżeczką, by była ‘wzburzona’ i nałóżcie ubitą śmietankę, a na to kaczuszkę.