Ta propozycja to strzał w dziesiątkę, bo większość dzieci uwielbia pizzę, a jej przygotowanie w domu nie jest trudne i dostarcza sporo frajdy młodym kucharzom. Ciasto możecie wykonać sami a dodatki skomponujcie według gustu biesiadników.
Dzieci świetnie sobie radzą z rozsmarowywaniem na cieście sosu pomidorowego, nakładaniem plasterków szynki, warzyw i z posypywaniem pizzy serem - jeśli założycie im kucharskie czapy, będą się czuły jak prawdziwi włoscy mistrzowie pizzy :)
Przepis na szybkie ciasto - nie trzeba czekać aż wyrośnie. Możecie zagnieść je w każdej chwili, bo naprawdę więcej czasu zajmuje starcie sera na pizzę ;) Gdy tylko najdzie Was ochota, gorąco polecamy, gdyż smakuje jak to z prawdziwej włoskiej pizzerii!
A po wyrobieniu ciasta ciasta nie pozostaje Wam nic innego, jak dopełnić ją ulubionymi dodatkami.
-
Krok 1. Drożdże oraz cukier rozpuśćcie w połowie szklanki ciepłej wody. Całość wlejcie do miski z mąką. Wymieszajcie delikatnie ręką, dodajcie olej i sól. Zagniećcie ciasto ręką, aż będzie gładkie i jednolite.
-
Krok 2. Rozwałkujcie ciasto równomiernie, przełóżcie na blaszkę i dopasujcie do jej kształtu. Rozsmarujcie sos pomidorowy a po wierzchu posypcie oregano i bazylią. Nałóżcie ulubione składniki.
-
Krok 3. Włóżcie pizzę do zimnego piekarnika (ciasto urośnie lekko podczas nagrzewania się), nastawcie temperaturę na 200°C. W zależności od grubości ciasta, czas pieczenia będzie wynosił ok. 20-25 minut. Sprawdzajcie raz po raz od spodu, czy ciasto jest upieczone. Nie czekajcie raczej aż się zarumieni - może być wtedy zbyt chrupkie.